Vyhledávání

Kontakt

Hombre333

Nokia :-)

hombre333@seznam.cz

Připojení vysílačky k simulátoru přes zvukovou kartu

13.03.2010 08:19

Rádi byste připojili svoji vysílačku k počítači a zalítali si na simulátoru? A nechce se vám kupovat USB převodník? Tak ji připojte přes zvukovou kartu. Náklady jsou minimální a zapojení je velmi jednoduché. Toto řešení funguje ve finále obdobně, jako byste použili USB převodník, který se v počítači tváří jako joystick.

Jen pro jistotu v rychlosti popíšu použití USB redukce. Je to "kablík", který je na jednom konci zakončen USB konektorem, který se připojí do PC. Na druhém konci bává Jack 3,5mm mono, který se připojí do výstupu PPM signálu z vysílače. PPM signál je k dispozici na konektoru učitel - žák, nebo (pokud váš vysílač tento konektor nemá) ho musíte najít (pomocí osciloskopu) na desce s elektroniou uvnitř vysílače. Převodník se po připojení do PC většinou sám nainstaluje jako Joystick. Vy pak můžete pomocí vašeho vysílače ovládat cokoliv, co se dá ovládat joystickem. Třeba letecký simulátor.

Toto ovládání ale funguje pouze na simulátory, které se dají ovládat běžným joystickem (např. FMS - Flaying model simulator) Většina RC simulátorů vyžaduje připojení vysílače přes speciální propojovací kabel, který zároveň slouží jako hardwarový klíč. Tyto simulátory obyčejným joystickem a tedy ani pomocí USB převodníku a tedy ani přes zvukovou kartu nelze ovládat! Rovněž v takových případech samozřejmě nelze použít např. "Simtransmitter", což je joystick, který vypadá jako RC vysílač. 

Do počítače si nainstalujte FMS simulátor a program "SmartPropoPlus" Jeho domovská stránka je zde: www.smartpropoplus.com/site/download

Při instalaci SPP vyberte volbu „SmartPropoPlus for FMS“, což znamená, že tato volba je šita na míru použití se simulátorem FMS.  SmartPropoPlus se nainstaluje do adresáře FMS k simulátoru. Jakmile pak spustíte FMS, spustí se i konzole SmartPropoPlus dole na liště u hodin.

Zbývá připojit vysílačku k PC a nastavit software.

K propojení potřebujeme stíněný jednožilový kablík. (V nouzi se dá použít i obyčejná dvoulinka nebo dva samostatné vodiče) Jeden konec připojíme do výstupu PPM vysílače (stínění na kostru, středový vodič na výstup PPM z vysílače). Na druhý konec připojíme „stereo Jack 3,5mm“. Stínění připojíme na patku konektoru, středový vodič na špičku a středový kroužek konektoru. Konektor připojíme do audio vstupu naší zvukové karty. Máme na výběr většinou ze dvou vstupů – „Mikrofon“ a „Vstup vnějšího zdroje“ audiosignálu. Já používám vstup vnějšího zdroje. Je prakticky jedno, který použijete, ale doporučuji vstup vnějšího zdroje. Když použijete mikrofon, musíte ještě zkontrolovat, jestli nemá zapnuté „Microphone Boost“, případně nějakou softwarovou redukci šumu.

Velmi často se stává, že signál z vysílačky je příliš silný a zahltí vstupní obvody zvukové karty. SmartPropoPlus pak není schopný rozpoznat užitečný signál a nefunguje!!! Je to způsobeno tím, že z vysílačky jde signál o napětí 5V, kdežto vstupní obvody zvukové karty jou dělané na vstuní úroveň signálu 0,25V!

 K ověření vhodné intenzity signálu je u něj přibalena malá šikovná utilitka „Winscope“. Spusťte ji. Je to takový osciloskop přes zvukovou kartu. Pak ještě otevřete ovladače hlasitosti pro záznam. (Pravým tlačítkem kliknout na ikonu reproduktorku dole na liště, zvolit „Otevřít ovladač hlasitosti“. Potom kliknout „Možnosti, Vlastnosti, Záznam, OK“) V následujícím okně je třeba zatrhnout volbu vstupu signálu podle toho, kam jsme připojili konektor Jack. (mikrofon, nebo vstup vnějšího zdroje) Ovladač hlasitosti u něj stáhněte na minimum. Zkontrolujte, jestli není zatržena i položka „Ztlumit vše“, ta nesmí být zatržená!

Nyní zapněte vysílačku a v okně programu „Winscope“ stiskněte první ikonu zleva (trojúhelníček). Osciloskop by se měl spustit a měl by začít ukazovat signál zvoleného vstupu. Pokud se nezačne zobrazovat signál z vysílačky, zkontrolujte, jestli jde do zvukovky signál a jestli máte správně zvolený vstup signálu. Pokud je rozkmit signálu přes celé okno, je pořád ještě moc silný signál a je třeba ho snížit odporovým děličem. Někomu funguje do přívodního kabelu zapojit mezi živý vodič a stínění odpor 10k, ale já doporučuji použít odporový dělič dle obrázku. Chráníte si tím nejen výstup PPM z vysílačky, ale především vstupní obvody zvukové karty. Hodnoty odporů nejsou nijak kritické a není třeba je dodržet přesně. Ideální by bylo zapojit místo odporů potenciometr nebo trimr a nastavit takovou úroveň signálu, aby byla cca 50% vstupního rozsahu zvukové karty. Příliš silný signál zatěžuje výstup z vysílačky i vstup zvukové karty. Když použijete SMD odpory, vejdou se vám dovnitř konektoru. Doporučuji je umístit do konektoru, který budete připojovat do zvukové karty (Jack) nebo alespoň blízko k němu z důvodu eliminace rušení. Pro kontrolu funkčnosti spusťte program RCAudio a zahýbejte pákami vysílačky. V závislosti na pohybech páček by se měly měnit i vodorovné červené čáry v okně programu. Nezapomeňte v nastavení ovládání hlasitosti zaškrtnout volbu „ztlumit“ přehrávání z vnějšího zdroje (nebo z mikrofonu), aby vám to zbytečně nevrčelo do reproduktorů.

Pokud jste se dostali až sem, máte vyhráno. Teď už stačí jen v menu FMS v položce „Ovládání, Analogový ovladač“ vybrat „Pákový ovladač“ a pak „Přiřazení/Kalibrace“. Zkalibrujte vysílačku a nastavte přiřazení kanálů. A je to :-)

Možná se někomu bude zdát popsaný návod zbytečně složitý, ale popsal jsem to takto záměrně, protože předpokládám, že ho budou číst ti, kterým to „jednoduše“ nefunguje.

Největší problém bývá v příliš silném signálu z vysílačky, který je třeba vhodně snížit. Zbytek problémů už je jenom mezi klávesnicí a židlí :-)

SmartPropoPlus ve shora použité variantě je pevně spřažený se simulátorem FMS a spouští se automaticky s ním. Ale může se stát, že chceme ovládat nějaký jiný program (třeba jiný simulátor) naší vysílačkou, která se bude tvářit jako joystick. To uděláme následovně:

Při instalaci „SmartPropoPlus“ vybereme volbu „Generic SmartPropoPlus“ a nainstalujeme ho. Pak ještě nainstalujeme virtuální joystick. K tomu slouží prográmek „PPJoy“ (Prallel Port Joystick) Původně je to zřejmě joystick ovládaný přes paralelní port (nezkoušel jsem) ale umí nainstalovat i virtuální joystick, což my potřebujeme. Ovládat ho pak budeme naší vysílačkou pomocí „SmartPropoPlus“. Proklikáme se instalací. Pokud to bude hlásit varování, že software není podepsaný, dejte pokračovat. Až ho počítač nainstaluje, bude k němu hledat ovladače. Zadejte mu cestu k adresáři, ze kterého jste pouštěli instalaci PPJoy, tam jsou ovladače. Až instalace skončí, je třeba restartovat PC. Po restartu nám v herních zařízeních přibude „PPJoy Virtual joystick 1“. Abychom ho mohli kalibrovat a ovládat, musíme nejprve spustit „SmartPropoPlus Console“ a ve spodním levém rohu zatrhnout „PPJoy extension“. Tím jsme nastavili, že chceme vysílačkou přes SmartPropoPlus ovládat virtuální joystick. Potvrdit tlačítkem HIDE (ne Done). Konzole se zmenší zpět do lišty a poběží na pozadí. Teď můžeme přistoupit ke kalibraci virtuálního joysticku. (Start, Ovládací panely, Tiskárny a jiný hardware, Herní zařízení) Vybereme „PPJoy Virtual joystick 1“ a kliknem „Vlastnosti“ Tam joystick zkalibrujeme a ověříme funkčnost. Kdykoli budete chtít používat virtuální joystick, musí být spuštěná i „SmartPropoPlus Console“ !!!

Vše výše uvedené mám vyzkoušené na Windows XP.

Letu zdar!

(Hombre333)

Diskusní téma: Připojení vysílačky k simulátoru přes zvukovou kartu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.